Followers

MY WEDDING | BAJU NIKAH & DRESS RESEPSI

assalam chanteks
sementara menunggu suami pulang dari kota menjalani fisioterapi, marilah isi masa dengan update lagi. since ramai yg tanya pasal hal ini (ramai sgt ke?), marilah kita saksikan tajuk review seterusnya iaitu

BAJU NIKAH & DRESS RESEPSI

taraaaaaaaaa.......

oh, love it

awwwww, like it
ok, baju yg telah menjatuh cintakan daku padanya ni adalah hasil sentuhan halus Arejue Wahid. Ajue ni designer/tailor muda. Pernah bekerja dengan Rizalman dan tempat keje terakhir dia adalah di Altilia Amani. Lepas kawen, suami di sini, dia di KL, so dia berhijrah la pulang ke kampung halaman dan sekarang bergerak solo dari rumah aje. dan bertuahnya, Ajue ni jiran belakang rumahku aje.

kain untuk semua majlis aku ni pada awalnya beli kat Su Hua (Semua House) & First Impression seperti yg telah dipaparkan dalam post ini. tapi akibat perasaan tamak teruk dalam diri, tiba2 rasa lace yg dibeli pada awalnya macam tak lawo la pulok.

jadi, untuk BAJU NIKAH, aku beli la kain chiffon jojet (ok tak reti eja) dekat Jakel Kuantan masa tu pada harga lebih kurang RM10.00 je semeter kot. dan Ajue ada tambah lagi beberapa meter chiffon untuk kain kepada baju kurung moden yg ku kira gojes itu. huhuhu.


ni je antara gambar full dgn baju ni buat masa ni.

dan untuk DRESS RESEPSI, just kena tambah lagi kain chiffon dari First Impression tu plus satin untuk lining. sbb nak buat dress, kena la lebih bermeter2 skit kan.

i went to places recommended by Yanie and sependapat jgk dgn dia utk beli meterials yg biasa but i spent more on workmanship.


kedua-dua baju ni mmg seperti yg aku nak. baju kurung moden untuk nikah dan dress untuk resepsi. Ajue pun banyak bagi pendapat dia di samping tak lari sangat dari kehendak aku. 'kita buat gini la kak dila'. 'kita letak tassle skit la kak dila' - aku tau tassle yg kita letak kat bucu bantal hantaran tu je. tapi apsal jadik tak faham plk ntah tassle manik2 untuk baju.. hahaha
bekerja dengan Ajue pun mudah. ye lah dok umah pun dekat. bole la nak datang bila2 masa je kan. lepas fitting2 gatal kat umah, bole anta jap suruh dia ironkan semula.
i just luve every single details pada baju. oh, sorry. btw, dengan Ajue ni dia bukan aje buat baju tapi tudung & veil pun dari Ajue. sebab tu la semua in one set.



she used the same lace on tudung, veil & the dress.
dan tak perlu aksesori lagi di kepalaaaaaa.....




veil tu kalernye off white. so lepas ni bole la consider to rent kot... ada tak kot2 orang nak menjadi penyewa? hikhik

when baju nikah has one layer ropol kat tangan, pada dress resepsi ada dua layers. wpun nampak aku ni macam konfiden aje, tapi takut jgk kot nanti jadik macam perempuan ngandung je pakai baju kawen. maklum la kan plussize bride. tapi dah tgk gambar, macam ok aje kot.




sama jgk macam baju nikah, dress reception ni pun Ajue buatkan tudung n veil skali. kalau tudung nikah Ajue patch lace, tudung resepsi ni dia letak simple manik2 je.

ahhhh aku suke semuanya...
to tell the details about each part of the dresses, oh pastilah aku bukan orangnya. tapi semua details di setiap part adalah kegemaranku. sebab aku rasa sungguh ratu sehari mengenakan kedua2 persalinan ni...

oh, need to know the price? and how to contact Ajue? do PM me ok.

26 perempuan chanteks:

  Rilla

October 11, 2011 at 5:18 AM

Cantik...Ailoike. Takdenya nampak cam preggy. Gojess jek. Suka

  dyll basri

October 11, 2011 at 5:21 AM

Hahaha spanx penyelamat perut babe

  sarahhernyzar

October 11, 2011 at 5:30 AM

terbaik noks...i love it.. sgt jatuh cinta... hehehee...

  masmOna

October 11, 2011 at 6:08 AM

dyll, gorjesnya ko! serius cantik baju tu..bila ko cakap arjue tu penah keje ngn Rizalman terus teringat kawan aku penah suggest dia jugak..mmg cantik!

  gorgeous ♥

October 11, 2011 at 6:18 AM

u..cantiknye! boleh x u emailkan harga n contact num Ajue tu? dia area mana ye? tq in advance.. farihauitm@hotmail.com

  LisaLisut

October 11, 2011 at 6:30 AM

Dua2 bj u cntik dylllllk!!!!! Bravo!!!!! ;)

  syuhaidah

October 11, 2011 at 6:33 AM

luv it..dyll..blh email kn range harga dr ajue 2..nagn contact number die..tq :)

iesya_sweetie@yahoo.com

  ~ mizzAmy ~

October 12, 2011 at 6:37 PM

suka sangat ur baju nikah. dress reception pun cantik!!

  erin moshimoshi

October 13, 2011 at 7:28 PM

nice

  Diana Noor

November 16, 2011 at 2:52 AM

Assalamualaikum. Baju nikah and baju reception sgt cantik. Boleh tak tlg emailkan me Arejue's number and email add. Would appreciate it so much! =) Thanks. ndiana6[at]gmail.com

  aida-myasara

November 17, 2011 at 12:39 AM

Cantik baju coklat gangsa tu...kain beli mana?

  dyll basri

November 17, 2011 at 4:39 AM

Hye diana, i dh sent email to u.
Aida, kain tu i beli dekat first impression jalantar. Ground floor, kain tu belah blkgggggggg skali. Dia kain chiffon bidang besar.

  aida-myasara

November 17, 2011 at 5:36 PM

dalam bangunan Semua House jugak ke? Duk je k.l saya ttp tk perasaan pun kedai tu

  dyll basri

November 17, 2011 at 9:44 PM

Aida, first impression tu dekat area depan sogo tu je. Dia kedai kain. Selain kain baju pengantin, kain2 ela biasa pun ade. Tp lace utk baju pengantin banyakkkkkkkk dan cantik jgk kat situ.

  Bitches Go Loco

November 20, 2011 at 9:29 PM

hi dyll,

cantik sangat baju awak. do u mind share with me ajue's contact number? my email address is seri.vanderwoodsen@yahoo.com

  Anonymous

March 3, 2012 at 8:02 PM

salam sis,
boleh email me contact no ajue x?
thanks. :) ourweddprep@gmail.com
ajue tu from kuantan ye?
which part ye sis?


thanks again :)

  Anonymous

March 7, 2012 at 5:15 PM

dear, boleh tlg bg number contact ajue tak? ur baju reception's design is awesome. Nak tempah dr ajue jgak la. emel me ye, nadiaredzwan87@gmail.com

  princess saz

May 24, 2012 at 1:55 AM

Sgt cantik... Kt mana taylor u beli patch lace ye?? Susah sgt i nk cari.

  princess saz

May 24, 2012 at 1:56 AM

Sgt cantik... Kt mana taylor u beli patch lace ye?? Susah sgt i nk cari.

  me suya

June 19, 2012 at 12:03 AM

sangat gojes.. affordable x bajunya? Actually Suya pun plussize jugak ni.. nak kahwn oktober nt.. Risau nak jahit baju.. Mahal x? Boleh bagi contact number kamu x. Mana tahu ade nak sewa2..huhuhu Email Suya for details k.. suria.hasnizan@gmail.com

will wait for ur update..TQ dear

  Effie

November 1, 2012 at 4:23 PM

Leh email details price n tailor ajue tu... Effiezana527@gmail.com

  Effie

November 1, 2012 at 4:23 PM

Leh email details price n tailor ajue tu... Effiezana527@gmail.com

  lilyasha

December 21, 2012 at 9:16 PM

cantik........

  Nurulaini muhamed jaris

March 3, 2013 at 4:40 AM

sis kt mane ye bli patch lace??cntik

  iz

August 2, 2013 at 1:07 AM

sis,klu nak sewa baju u blh kew?

  Anonymous

March 13, 2014 at 12:16 AM

Assalam. Dik boleh bagi contact no Ajue tu tak? Ajue tu ddk di Kuantan ke? Email akk: juliemashita@yahoo.com.my
Thanks a lot.