Followers

Hari digalakkan akad nikah!!!

salam chanteks,
ingat tak dulu pernah dikeluarkan oleh penulis blog ini tentang tarikh pernikahannya yang dikatakan diragui si emak?

haaaa tadi selak2 blog Handbag & Necktie dan terjumpa la post berkaitan hal berkenaan. legaaa bila terbaca bahawa hari yang digalakkan akad nikah adalah pada:

HARI JUMAAT & BULAN SYAWAL

LEGAAAA... alhamdulillah...

Hari Jumaat adalah segal penghulu hari bagi orang muslim, jadi tak perlu lagi la diragui akan date tersebut kan dan petikan ini juga disertakan di dalan post tersebut:

Aisyah menyukai perkahwinan dalam bulan syawal.
"Rasulullah menikahiku pada bulan Syawal dan berkumpul denganku pada bulan Syawal, maka siapa di antara isteri-isteri beliau yang lebih beruntung dariku?"(Hadith riwayat Ahmad dalam Musnadnya, VI/54, Muslim dalam sahihnya II/1039, kitab nikah, hadith no. 1423, At-Tirmidzi dalam Sunannya II/277, Abwab Annikah, hadith no 1099 dan beliau menyatakan "Ini adalah hadith hasan sahih". An-Nasai dalam Sunannya, VI/70, kitab An-Nikah, bab PERNIKAHAN PADA BULAN SYAWAL. Ibnu Majah dalam Sunannya, I/641, kitab An-Nikah, hadith no 1990)

jadi, perantin2 lepas raya, tak de la salahnya di mana2.. cuma dulu tersentap sebab mak pulak cite dia ada terdengar tentang itu ini...
walaupun hal itu tidak dibangkitkan pun lagi dan lagi oleh mak.. sekali tu je la... tapi sekarang sangat lega...

ok sekian
sharing is not scaring!!!
keep sharing chantekssss


6 perempuan chanteks:

  tqahmisdar

April 19, 2011 at 8:31 AM

nak kawin bulan syawal jugak la.. =)

  dyll basri

April 19, 2011 at 8:48 AM

hikhikhik tqah.... kawin bila2 pun kita dah dpt pahala.. yg penting, cara kita mengendalikannya... kan.... jom kawin lepas raya!!!

  K.I.N.A

April 19, 2011 at 4:57 PM

jumaat itu saidulayyam..yup..totally right..bila2 pun bleh asalkan tak melampau2..hehe

  ♥ Kasut Pink ♥

April 19, 2011 at 5:10 PM

Yup, mase kursus kawen ustaz ade bgtau dulu. Tapi my sis pernah kawen 5 syawal x silap. Kelam kabut sikit la mn nak preparation utk raya, utk kawen lg. Tapi syawal sebulan kan, no hal la...

  choclairissa @ intan

April 19, 2011 at 6:11 PM

a'a lebih berkat kawen time tu~ tapi kalau x dapat pun..kawen hari apa pun berkat kn..sebab dirikan masjid :)

  farahfatihah

April 20, 2011 at 1:09 AM

hi dyll..xsalah la kalau kawen bulan syawal...kan? lagi berkat