Followers

Tak Boleh Berkahwin Antara Dua Khutbah?

salam chanteks,

tidak la pening sangat tapi tengah goyah skit je laa.. skitttt je...

the wedding will be on 17th September, 2011 - insyaAllah.
and the date is after aidilfitri and before the aidiladha.. =)

again, since mak agak bz dengan kehadiran cucu baru dalam family, so kitorang tak de la bercakap sangat pasal our wedding.. 7 bulan akan datang.. takkan nak cakap pasal my wedding je hari2 kan. hikhik... tadi lepas maghrib masa tengah lipat2 baju dengan mak & my sis, mak tiba2 bersuara 'mak ade dengar orang kata, tak elok kawen antara dua khutbah' - means that antara aidilfitri & aidiladha.. jeng jeng jengggggggggggggg.... jem kepala kejap.. hahaha

kata mak lagi, beliau telah memaklumkan perkara berkenaan pada abah and abah pun kata dia penah jugak dengar orang agama cakap macam tu.. tapi, nanti dia akan dapatkan kepastian dari orang-orang yang arif... tambah mak lagi, kita tak digalakkan berkahwin pada waktu tu melainkan terpaksa contohnya kena kahwin sebab dah kena tangkap khalwat ke dan sebab2 sewaktu dengannya... tapi mak kata, itu dia dengar je, tak dapat kepastian lagi.. sebab kita zaman sekarang ni amik date yang mudah orang lain pun datang ke majlis kita.. 

my sis pulak kata, abis tu takkan la tak bole kawin? selama ni ramai je orang kawin lepas raya... itu la mak kata, nanti kita dapatkan pendapat orang lebih arif.. katanya, ada jugak orang kata makruh berkahwin sebelum puasa? jadi, bila baru bole kawen ni? hikhikhik

i hope everything will goes well. i pun tak google la ape2 lagi tentang isu ni.. biarkan mak abah dapatkan pendapat orang2 arif dulu.. dalam kita nak semua orang bole datang majlis kita, hukum agama pun jangan biarkan kan.. so, i taknak menggelabah sangat.. i hope, hukum penetapan tarikh dalam Islam digunapakai mengikut kesesuaian zaman...

everthing will goes well, i hope!!!

7 perempuan chanteks:

  anaztasias nora aira

February 21, 2011 at 8:22 AM

yeke...tak tahula plak...first time nora dengar...wahhh fad dulu la...all the besh :)

  dyll basri

February 22, 2011 at 2:51 AM

tak tau labetul ke tak.. my parents tgh find out the truth.. hehehe.. mintak2 tak de masalah.. nak bt benda baik kan... nora november eh? i sama ngan put & lisa..

  LittleSunshine

February 22, 2011 at 3:55 PM

lorrr...br je last week bff liza ckp..dia kata mak dia ckp & dgr2..xsilap liza ramai b2b yg kawen dat time.include me.ms bff ckp tu,liza ckp..rasanya agama islam xakan mnyusahkan dlm2 perkahwinan ni.cth date/hari.Sebab kita hendak mendirikan masjid.Mcm agama lain,dorang ade tilik2 hari yg baik..liza pikir positif. =) but anythg ade info2 dr org yg alim/ustaz infom ya

  dyll basri

February 23, 2011 at 4:43 AM

betul liza... tapi kita yang tak berapa arif ni mmg fikir logik je kan.. kita ni pilih date utk memudahkan family & frens datang. mungkin hal ini bukan menghalang atau mengharamkan tapi mungkin tidak digalakkan.. dlm dok fikir nak raikan semua, jgn kita lupa hukum tu.. tapi hati ni kuat kata, tidak digalakkan...

  LittleSunshine

February 23, 2011 at 7:33 AM

abes if dylla rs tidak digalakkan mcmane dg trkh dylla tu..hehhehehe..fening2.aduii nk kawen pun ssh.xkwen pun ssh..=p

  dyll basri

February 23, 2011 at 7:55 AM

ahahaha... stick dgn date tu je rasanya.. tidak digalakkan bukannya tidak boleh kan.. mesti ade sebab smpai kenyataan tu diketengahkan but hopefully, sumenye ok. islam tu boleh dipraktikkan pada ape jua zaman...

  Ms and Mr Red Ribbon

February 23, 2011 at 11:53 AM

huhuuu me nak kawin sebelum puasa :(