Followers

Baju Kahwin Saya Nak Pakai Warna Ape?

Hye chanteks,

Fenin firina la nak fakir wat color to wear on solemnization & reception. Tema majlis dah ada, we chose TURQOISE + GREEN. Pada asalnya nak tema GREEN + PURPLE + AQUA, tapi bila fikir byk sangat combination tu, so kita amik focus color lain.. nak add here & there a bit with purple tu, nanti la buat kan

source: google

Ok, basicnya me & my bou punya saiz yg kontra.. aku ibu jari, dia jari anak kecik.. hikhik… aku daging, dia tulang. Kalau dah berkenan kan.. jodoh.. so, dia perlukan kaler2 soft untuk nampakkan dia tak kurus sangat / a bit berisi dan aku perlukan warna sedikit gelap untuk minimizekan size yang chomell nih…

Untuk akad nikah, mungkin kitorang akan pakai turquoise. Ala-ala Elyana & Khairul la kononnye… my bou yg buta industry hiburan Malaysia tu yg pilih. Tak sangka plk ada taste jugak mamat ni.. dia nak kaler tu bila ternampak baju melayu turquoise kat satu butik kat SACC Mall tu.. so, as sebelum ni sume aku je nak jadik queen control nak tentukan sume, kali ni bagi la peluang kat dia kan.. sampai dia kata ‘I pun ada impian perkahwinan..’ wah.. melawan kan..

                             ok, tolong bagitau, turqoise kah? baby blue kah? firus kah? apakah?

So, untuk akad nikah, tema kaler dah tolak tepi. Considered done aje la kot kan.. hikhik.. pasni pening carik kain pulak.. turquoise tone ape pulak nak cari nanti…

So, our problem now is – color for our reception outfit.

Kitorang penah setuju untuk pakai grey.. is it ok for him yg sangat kurus, and is it ngam with me yg plussize ni? Perempuan nama Fadilah ni pulak ada lagi keraguan kot grey dah tak in untuk 2011 wedding trend.. wah, berlagak macam selebriti kan.. nak ikut trend sangat..

My bou penah suggest :

soft pink –        bertunang aritu dah pakai pink! – REJECTED
black –             hey, tak sedar ke dia tu kurus, and nanti orang tua kata berkabung plk dah – REJECTED
red -                 not my fav color – REJECTED

terlalu memilihkah aku?

                                 ini kaler ape? amik kaler ni & patch colored lace ok tak ni? 

Aduh, kalau pakai CRÈME untuk reception ok tak untuk tubuh badan aku ni?

Uwaaa, TOLONGGGGGGGGGG!!!

11 perempuan chanteks:

  kisah aku

February 13, 2011 at 9:29 AM

haha....plussize manja anggun mcm kita ni tu lah yg penin penin penin~~~tp turqoise sgt comei~~~ i pun pk nk warna tu 4 nikah..n sanding merah hitam sbb cik tunang berisi jugak...dpt tutup lemak2 manja ni..hehehegambar dato sani tu lawo warna
NAVAJOWHITE @ WHEAT...

  K.I.N.A

February 13, 2011 at 3:55 PM

a,ah dyll..rsenye tu turqoise..;)

  LittleSunshine

February 13, 2011 at 4:22 PM

turqoise & baby blue..tiffany pun..(yeke)..
oo dh decide..oklah tu..liza nikah xsure lg..tp utk resepsi.comfom nk pakai creme..waktu bertandang silver (impian perkahwinan en risik )..hehhehehe..
Liza okla..pkai creme..sbb jarang tau org pakai kaler ni.. =) jom kita ank jati tloh mulakan dulu..hehhee

  miss puteri

February 13, 2011 at 4:29 PM

shantek lah dear turqoise. i da ngendeng2 my fiance nk kaler tu.haha tai direject. dia nk kaler lain.huhu... (~_^)

  cik senah

February 13, 2011 at 9:10 PM

Hermm.. berdasarkan blog pereka baju nikah si elyana tuee.. dia kata itu kaler turqoise.. :) sekadar info utk awak..

p.s : Sekadar berkongsi.. pada chekk...utk plus size B2B..kaler2 pastel mmg sweet.. mcm pemilihan awak masa majlis tunang awak tuee.. so, memandangkan awak dah pakai pink.. jd, turqoise merupakan pilihan terbaik buat awak.. dan..lain2 warna yg sesuai utk awak adalah light yellow, peach, light purple dan lime green.. warna2 nie menarik sebenaqnya utk dijadikan warna persalinan/busana pengantin..(elakkan warna yg terlampau terang ata terlampau gelap..kerana akan menampakkan awak lebih berat bebrbanding berat badan asal awak..ini chek baca daripada majalah yg menampilkan seorg designer utk memberi panduan busana perkahwiann kepada bakal pengantin)

p.s terakhir: chek pilih yellow mustard utk akad nikah, silver/grey utk resepsi belah chek dan midnite blue utk resepsi di selangor nnt.. :) dari segi design..chek pilih design baju kurung pesak gantung utk nikah dan baju kurung moden utk kedua-dua majlis resepsi.. saja pilih design yg common..sbb chek ni kategori bonsai (pendek)..Jd, takmau arr bereksperimentasi ngan design2 yg tak tentu hala..takut hasilnya buruk nnt.. :) - saja ja berkongsi..kot2 leh bg idea kat awak kaaa..kan..?

  dyll basri

February 13, 2011 at 11:07 PM

DzS: wah, jom 2011 bride pakai kaler tu ramai2.. elyana tu selebriti, pasti la jadik trendsetter kan.. my bou tu sangat kurus la babe, tak bole nak pakai kaler gelap... thanks for th info on dato' sani's outfit color... weeee teruja!!

kina: turqoise kan.. lain la skit dari kaler solemnization yg biasa kita tgk kan..

liza: liza, aku ni ati berubah2.. tapi dah ayat Mr F, dia setuju je either Turqoise or Tiffany. lebih kurang la kan.. tapi berat nak ke tiffany kot.. sbb soft je kaler tu.. and sanding nak kaler creme jugak!!! sume lebih kurang mcm liza nih. nak ala2 dato' sani tu ok kan.. haha

put: ehehhee, nanti buat 1 year anniversary, pakai turqoise. i langsung kena sound 'i pun ada impian perkahwinan'.. dah sume kita nak konker kan.. hikhik

CS: midnite blue tu mcm royal blue tu ke babe? byk nau jenis2 kaler skrg kan.. thanks sangat2 for ur info. dyll ni bonsai jgk chek oiii.. tambah pulak plussize, tapi pasti la tetap nak chantek.. hehehe.. mungkin pakai creme utk sanding.. tgk la mana2 nt.. takut nt, kita berdua dah setuju dah, skali family plk nak komen2 menggugat hati.. hikhik..

  choclairissa

February 15, 2011 at 7:37 PM

hi babe...just sharing..i suke mix kaler..hehe suke cari kaler org x sure..cm tunang haritu org tanye ni kaler ape? actually lace i pink+sating i peach..so baju pink peach..

bile akad..i pilih lace cream..silk dlm light grey..so cream grey..

i suke kaler cmtu..wat org tertanya..n nmpk exclusive :)

  choclairissa

February 15, 2011 at 7:41 PM

owh lagi satu..kalau nk nmpk sweet..pakai chiffon..sbb kain tu 'jatuh' die cantik..kalau nk save focus beading pun kt tangan sket je..bleh bling2 mase sarung cincin..

  dyll basri

February 15, 2011 at 11:01 PM

thanks dear for the comment. mmg nak carik chiffon sebab most of ppl i met told chiffon is the best esp for me yg pluzsize ni kan... tak kembang2 compared to lace... plan to wear tiffany color for solemnization and creme for our reception.. urghh, kenapa serumit ini perkara kahwen? hikhik

  cik senah

February 16, 2011 at 1:53 AM

dyll basri : a'ah.. midnite blue tue rasanya sama ja mcm royal blue..tp, mungkin beza tang shinning atau dak ja kot kain pilihan kita.. hehe.. (chek pun tak terer bab kain niee.. - nak mudah.. kaler mcm kain sekolah student sekolah rendah nuuu.. Tp, bkn drp material cotton arr..) hehe..

p.s : time TAK kawen..tak gaduh pun pasai kaler-maler nie kan..? dah NAK kawen..dan2 tue lah pilih kaler..pastu..ntah berapa kali tukaq warna tema baju bila ternampak warna2 yg terbaru - especially bila TERtgk artis/selebriti pakai time depa kawen kan? kan?.. hehe.. :)

selamat mencari warna baju idaman hati nohh.. chek pilih kaler tema baju daripada thn lepaih lagik.. kain pun dah beli.. maka..tak leh undur dahh (ubah kaler lagik dahh..)..kena nekad dan tekad di hati.. redah saja.. pilihan dah dibuat.. so, tunggu nak tunjuk design kat tailor jer niee.. hehe

  dyll basri

February 16, 2011 at 2:07 AM

obsese persekolahan la kan klu amik kaler tu siap ngan cotton type lagik.. hikhik..
itu lah dia.. time ni la jugak alert sangat pasal jenis2 kain, jenis2 kaler.. tutorial mcm2 utk DIY sume bende... tapi tu la hikmahnya kan.. klu tak sebab kerja kawen ni, tak de la kita amik tau sume ni...