Followers

Design Baju Pengantin Plus-Size?!!!

salam chanteks,


haaa part ni mmg tak fikir lagik.. jadi mmg la kena fikir dari sekarang.. dalam nak ikut trend2 pengantin cantik dan ramping dan langsing juga kecil molek di luar sana tu, sekarang kena fikir bahawa design baju untuk aku dan mereka TIDAK SAMA!!! bukanlah totally tak sama.. tapi kena banyak blaja tip2 untuk tidak  diri ini lebih rendang dari biasa.. hikhik..


cari2 jugak gambar2 baju pengantin plus-size ni tapi plus-size gown banyak la + design utk pengantin melayu tak berapa jumpa sangat.. itu salah sendiri.. dok carik gambo aje.. carik la webpage kan... dalam pada nak bijak2 prepare macam2 tu, ada jugak la part sengalnye...


walking2 web to web, blog to blog tadi, terjumpa la page ni yang tak penah pun ku jejak sebelum ni.. http://bakalpengantin.com dan terjumpa la satu artikel bertajuk 'XXL BUKAN PENGHALANG UNTUK PERKAHWINAN ANDA" - ok, terus rasa perlu baca!!! sudah la jgn banyak membebel, mari baca beberapa tips yang telah diperolehi dari diorang nih (oh, anda yang slim, tak amik perhatian pun takpe * i jelesssss):


1. Semasa memilih busana persandingan, anda digalakkan untuk mencari teman yang berfikiran positif.  - untuk bagi kita semangat dan pandangan positif la semestinya kan...


2. pilihlah fabrik lace yang lembut dapat membuat badan anda kelihatan kecil. Elakan fabrik yang keras seperti kain songket dan baldu. - baldu? TIDAK MAHU!!!


3. Penggunaan ‘vale’ atau layah kepala perlu labuh dari punggung ke bawah.  - vale? veil lah... untuk nampak lebih tinggi katanye. eh klu labuh tak nampak lagi rendang ke aku ni nanti?


4. Pilihan yang sesuai ialah warna yang lebih gelap - alaaaa, pastel kaler nampak lagik gemuk ke? uwaaaaaa...


macam dia ni ok je kot kan korang? tapi dia tak pakai kaler gelap pun... tapi aku taknak kaler putih gini.. takut nampak lagik gemssss...

and the best para from this article is:


"Anda perlu memberi keyakinan terhadap diri bahawa andalah yang tercantik pada hari perkahwinan anda. Tanamkan sifat positif dalam diri anda iaitu kecantikan bukan sahaja kerana anda ramping atau mempunyai bentuk badan yang menarik, sebaliknya kecantikan berasal dari hati yang suci disertai dengan persiapan yang menarik dalam majlis perkahwinan khas untuk anda."




Yes, i do agree with that.. dan akan mengambil tips2 ini untuk persiapan baju2 hari bahagia nanti...


tapi nak design yg macamana? tengok orang pakai dress, chantek betoi tapi takut nt nampak lagi gemuk je aku yg chumel ni... any ideas ladies? 


adakah chiffon adalah fabrik terbaik untuk tubuh badanku ini? i wont go for baldu & songket. tapi kaler pulak nanti macamana? hadoi, dah siap2 pilih kaler, dia suruh pakai kaler gelap pulak. kan dah goyah hati ni...
akad nikah mungkin la akan consider baju kurung moden tapi untuk resepsi? tak de idea.. takkan nak baju kurung moden jugak kottttttttt...


uwaaaa,,, tolongggggggggggg.....

8 perempuan chanteks:

  wande-ful

February 23, 2011 at 8:10 AM

maybe boleh opt utk cutting princess or A line kot

IMO, baju kena tempah ikut kesesuaian badan.
kita warga2 "gems" nih susah la kalau g sewa kat bridal jer. mesti tah ape2 design yg tinggal kan?

nnt designer akan explain bentuk badan kita ni seswai bentuk cmne. terasa mahal...tapi...pejamkan aje mate. baju sanding biar meletups. baju nikah n baju bertandang nnt bler la kot wat simple2.

my idea, baju nikah buat kurung moden, sanding...dress (nak glamor aje) bertandang buat jubah...

tapi hati2 tang warna tuh. jgn gelap sgt...sbb kan ke wedding...kalau bole kaler sweet2 gitu la...

bab material tuh agak fail sket...tak reti tgk kain sebnarnye ;)

biar pening harini, vogue esok lusa ;)

just nak share my opinion ~
(pandai bg nasihat kat org...padahal nnt baju aku tah ape2 tah kan....hehe)

gudluck dear!

  Cik NeyNa

February 23, 2011 at 4:05 PM

dear...
sebenarnya warna apa pon boleh..
yang penting keyakinan diri..
series..
sebab bila kita sendiri ada keyakinan orang akan nampak kita dengan keyakinan kita bukan kelemahan kita..
hehehe..wah cik neyna nih...

  lovelyadibah

February 23, 2011 at 9:01 PM

i love 1 piece dress!:)dun worry dear..warna pe pun yang penting confident!:) be happy okeyh!:)

  dyll basri

February 24, 2011 at 1:45 AM

wande-ful: haaaa glamer tu harussss.. tapi i ni kan agak pendeks.. jadi mmg kena btul2 pandai carik design kan... klu gelap, macam muram je rasa kan tapi tgk org pakai itam for weeding, chantek jugak... hikhik... apsal la cepat goyah sangat ati skrg ni haaa

neyna: yes, when u feel u r beautiful, it shows.. tapi sejak akhir2 ni mudah sgt la pulak terpengaruh dgn tips2...

adibah: me toooooo!!! one piece dress mudah kan... janji selesa & chantekkkkkkkk

thanks guys.. pening jugak nak fikir ni...

  LisaLisut

February 25, 2011 at 8:54 PM

dyll.my opinion la kan, actually kalau bdn plus size ni bole sbnrnye pakai kaler gelap/cerah. chiffon ok kot sbb flowy.i ade tgk plus size b2b pakai chiffon putih cantik ok. maybe u can go with 1 piece dress :)

  dyll basri

February 26, 2011 at 4:19 AM

thanks lisa..
i ni tetiba takut sangat nak pakai putih apsal ntah.. konon2 confident sgt sblm ni.. hikhik... kena yakin je sbnrnya kan.. tu yg nak pendapat2 lain ni....

if u feel u r beautiful, it shows...

  yanna

March 16, 2011 at 1:12 AM

Mine rasanya nak tempah..tp mahal...
wuwuwuwu:'(

  dyll basri

March 16, 2011 at 5:02 AM

yana, bole je tempah tapi kena rajin cari tailor or designer yg caj murah.. wujud lagi affordable tailor for wedding tp mmg kena cari.. yg mahal tu sbb nama, adv diorang etc...
but mine, nak tempah jgk