Followers

DIY - Spoon Choc!!!

salam chanteks

*entry kali ni pun manyak gambaus...

ok, kerana arini terlalu rajin, telah terhasil la spoon choc buatan daku.. hikhik.. senang bangat, mari kita lihat bagaimana cara membuatnya.. (ini true sorang2 je buat nih.. kagum dgn diri sendiri)

haaaa itulah dia spoon choc hasil keras tanganku....

ok, mula2 mari kita lihat bahan2 yang diperlukan: 

 dapatkan coumpund choc depends on ur needs... kot nak bt white choc ke, dark ke, milk ke.. fyi, strawberry, orange, lemon choc sume ada di pasaran. tapi this time ku gunakan white sahaja... oh, compound choc ni bole didapati di mana2 kedai barang kek but i bought kat Bagus RM14.90 aje...

 ok selain itu kita juga perlukan 
sudu, 
aluminium pot, 
pewarna pink, 
sudu plastik (ikut la warna pe nak bt - aku jmpa kaler ni je haaa),
dan beads warna warni nak sprinkle atas choc tu nt...


 untuk mendapatkan lebih kurang 30pcs spoon choc, potong la a sub-bar (ada ke term ni?) choc tu...

  potong choc tu tadi letak dlm bekas aluminium

 ini dia colorful beads, pewarna pink (oil type), dan filling setoberi yg dah masuk cone tu.

ok, sekarang ayuh kita lihat cara membuatnya:
 letak air panas dalam bekas (ape jenis pun suka ati la korang...)

 letak la aluminium pot tu kat atas dia - double boiled - tak boil jgk la kan sbb buat atas darat..

 kacau utk cairkan
 dan kacau lagi sehinga cair sumenye...

 masukkan pewarna pink (tny kat kedai baking tu pewarna utk coklat ye)

 kacau lagi utk ratakan kaler dia

 kemudian, masukkan la dalam plastik piping tu haaa
kat BWY RM6.00 for 100pcs.

 ikat piping tu tadi, dan inilah benda2 yg kita perlukan utk proses seterusnya..

 ok, utk memudhakan kerja, susun la sudu tu ikut keselesaan anda bekerja.. pipe kan coklat tu skit...

 pastu pipe kan plk filling dia skit...

 and letak lagi choc - cover la sume filling okeh..

 sesudah itu, sprinkle kan sahaja benda rona roni ni haaa...
kemudian, masukkan la sume ni dlm peti ais.. taruk la berapa lama nak.. dia beku kejap je.. tak sampai 15 minit pun..

 ya, inilah dia hasilnya.. 

 untung packaging, beli la plastik lecik yg muat nak letak sudu ni...

pastu ikat je la dgn ape nama benda tu yg bewarna warni... kan dah bole bagi goft kat guests anda... sesuai utk apa2 majlis pun...

fyi jugak, ini la jugak tekniknya untuk buat chocolates macam orang jual mahal2 tu.. senang je kejenye.. tapi sebab benda ni seni kan, tu la org jual mahal skit.. 

jadi b2b, ayuh la kita buat cekelat sendiri utk our wedding gift. tapi aku tak mampu.. hikhik.. skit2 bole la weh.. nak buat 500 over, mmg kena byk tenaga skit la.. tapi tak salah kan klu kita start awal...

selamat mencuba!!!

20 perempuan chanteks:

  Dia.Honey

March 18, 2011 at 4:02 AM

tahniah!!! creative seyy!!! very original!

  ElyaElmo

March 18, 2011 at 4:16 AM

senang pulakk rupenye....
tahniah2 anda berjayaa :)

  dhiera

March 18, 2011 at 4:18 AM

wow...hebat~nak try juga la nt..

  dyll basri

March 18, 2011 at 4:32 AM

kannnnnnnn... i told u guys.. senang gile buat benda ni... klu nak buat yg dark choc bentuk macam2 tu, beli je mould dia... yg plastik nipis tu rm2.80 je kat baking shop... cubalah...

  wande-ful

March 18, 2011 at 6:01 AM

rajin nyer cik dyll ni.
thanks for sharing ;)

  dyll basri

March 18, 2011 at 6:06 AM

hikhik.. kerajinan ni datang 2 tahun sekali je... bila tiba2 rasa nak buat, mmg buat terus... senang kan, cuba laaa

  Missyanz

March 18, 2011 at 6:53 AM

suke2.. saya memang suke ceklat.. pasni leh la ajar wat ceklat lain lak.. huhuhu..

  dyll basri

March 18, 2011 at 7:00 AM

bole babe, no prob.. nanti bila datang rajin, will update lagik... lagipun next week mt nephew pny cukurjambul, pasti akan ada lagi aktiviti ni..

  Rilla

March 18, 2011 at 7:37 AM

Lah..senang bebeno.. bagus juga kalau DIY kalau banding dengan beli

  dyll basri

March 18, 2011 at 7:41 AM

kan.. utk dessert table ke, bole la letak dia ni.. tak la byk sgt kita kena buat..

  nYomeL

March 18, 2011 at 7:48 AM

wahh.. dyll hebat! senang je ekk dyll.. ingat kan susah bebeno.. wat sendiri je, jimat!! :D

  dyll basri

March 18, 2011 at 8:16 AM

mula2 diajar, i pun tak percaya semudah ini.. ayuh nyomel kita buat.. try2 utk majlis anak nyomel nt ke... jimat sangat..

  lovelyadibah

March 18, 2011 at 9:27 AM

*clap2* hebat la dyll..leh jadi kan rujukan nie:)

  dyll basri

March 18, 2011 at 9:34 AM

sungguh berbesar hati klu dba nak jadikan rujukan.. sharing is caring.. lgpun i got this skill for free, jadi elok la sebar2kan ilmu kan...

  Cik Belle

March 20, 2011 at 1:46 AM

sayang dyll banyak!!! =)

  zimie

April 20, 2011 at 9:21 AM

hai b2b dyl ;) idea DIY ini sangat menarik.sukeeee!! thanks tau.

  Cik Zimie

April 7, 2012 at 7:00 AM

dyll, aku bukak balik ko nye entry ni semata-mata nak diy choc ni ha.tenkiu banget.daku seksited la pulak nak torai buat hihih.wish me luckkkkkkk

  Gadis

April 10, 2012 at 2:23 AM

mmg kreatif...cantik...=)

  nurul husna

December 3, 2012 at 11:52 PM

sangat best, akan buat u befday baby saturday ni, tq yek

  Mala Yusof

September 18, 2013 at 12:16 PM

hai, masa nak buat coklat sudu nie bape lama ek?? contoh hari kawen tue sabtu so, if wat seminggu awal cpt kulat x coklat sudu tue nnt?? nnt boley email x normalaMY86@gmail.com untuk sy tahu details.hikhikk tenkiu awakk